Chinees

(de karakters hieronder betekenen 'Rijk van het Midden', oftewel China)

Vincent is al jaren gefascineerd door de Chinese Muur. En ongeveer een jaar geleden had hij het er voor het eerst over dat hij Chinees wilde leren. Nou ken ik zelf (natuurlijk) geen Chinees, dus dat was niet iets om 'zomaar even' aan te pakken. Maar Vincent was vasthoudend genoeg om er wat moeite voor te doen, dus ik ben toen al eens op zoek gegaan naar informatie over Chinees en Chinees leren.

Op Internet bleek het nodige te vinden. Sites over karakters en het schrijven ervan, sites vol met uitspraakvoorbeelden, online winkels met materialen speciaal voor kinderen ... We hebben hier toen wel wat rondgestruind en we vonden het allebei erg interessant, maar het was nog zoeken naar de juiste vorm om ermee aan het werk te gaan.

Begin dit jaar hebben we het weer opgepakt. Toen heb ik nog een aantal bruikbare websites gevonden, waaronder eentje met animaties over het ontstaan van karakters (helaas bestaat deze website inmiddels niet meer). En vooral dat gaf een prettig opstapje. We gingen de karakters die we daar leerden weer op andere sites terugzoeken, en zo begon het allemaal wat meer te leven!

Vervolgens ben ik eens in de bibliotheek gaan kijken bij de Chinese kinderboeken (daar hebben ze best veel van, hier in Groningen) en ik heb een paar peuterboekjes uitgezocht: Baby-disneyboekjes en twee echt Chinese kinderboekjes. En dan maar puzzelen! Door vergelijken tussen de boekjes, zoeken op Internet, opzoeken in online woordenboeken is het ons al een heel eind gelukt om de teksten te ontcijferen. En zo kennen we nu ook al diverse karakters uit ons hoofd.

Inmiddels hebben we ook wat Chinese leer- en oefenmaterialen gekocht via een Amerikaanse website: een mooi boek over Chinese karakters, een set Chinese magneetletters en ... een tweetalige Rupsje Nooitgenoeg in Engels en Chinees.

Voorlopig blijft het flink puzzelen, dus het zal nog wel even duren voor Vincent Harry Potter kan lezen in het Chinees. (dat lijkt hem zo leuk!) Maar het begin is er. Als we nu op Chinese websites kijken, herkennen we toch regelmatig karakters. Het is alleen al heel leuk om een taal te leren die zo totaal anders in elkaar zit dan je eigen taal.

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's