Duits

Toen Vincent een jaar of 7, 8 was ontdekte hij in de kast een aantal Duitse kinderboekjes die ikzelf als kind gekregen had tijdens logeerpartijen in Duitsland. Hij vond dat interessant en zo kwam het ervan dat we er samen in gingen lezen. Eerst heel simpele verhaaltjes (Pixiboekjes), maar al snel waren we de Donald Duck aan het lezen. Dat ging heel makkelijk, want Duits lijkt natuurlijk zoveel op Nederlands dat hij heel veel woorden zo wel kon raden. Ik las dan een zin voor en hij probeerde het te vertalen en dat ging heel vaak vanzelf goed!

Al snel had hij hier een mooi niveau in bereikt, maar op een gegeven moment werd het hem wat teveel met alles wat hij verder te doen had. En zo zijn we er (helaas) weer mee gestopt. Vincent (inmiddels 13) vindt het nog steeds jammer dat we toen nog geen thuisonderwijs deden, want dan was hij hier vast wel verder mee gegaan.

Maar goed, het was natuurlijk na een aantal jaren flink weggezakt, dus toen Vincent een tijdje geleden opnieuw belangstelling kreeg voor Duits zat er weinig anders op dan weer helemaal bij het begin te beginnen. En dat was een stuk lastiger dan destijds ... Misschien ook wel doordat hij het gevoel had 'dit heb ik al een keer gedaan'. Maar inmiddels heb ik wat leuke materialen gevonden en vooral het Duitse computerspelletje Ritter Rost (ridder Roest) viel erg in de smaak. Dit is heel mooi gemaakt. Bijna alles wat in dit spelletje voorkomt is opgebouwd uit metalen onderdelen, ook bv het paard van Ritter Rost. En je mag als speler zelf bedenken hoe Ritter Rost eruit ziet: of zijn hoofd een theepot is (met de tuit als neus) of een bom, en in één van de varianten heeft Ritter Rost bij z'n achterwerk een uitlaat waar kleine wolkjes uitkomen als hij loopt. Het is echt met veel humor gemaakt!
  Al rondstruinend op Internet kwam ik wat leuke (en ook een paar flauwe) Duitse mopjes tegen en ... ik kwam terecht op de website van tijdschriftenuitgeverij GEO en daar kwamen we iets tegen waar Vincent meteen razend enthousiast over was! Een aflevering van het nieuwe blad GEO Kompakt die helemaal gewijd was aan het ontstaan van de aarde. Wauw! Dit was echt geweldig! We hebben die aflevering besteld en inmiddels is 'ie binnen. Gelijk de eerste avond hebben we er heerlijk in zitten rondstruinen, allerlei plaatjes bekeken en korte tekstjes en bijschriften zitten lezen. En het is zó mooi! Zoveel prachtige tekeningen en foto's, zoveel uitgebreide uitleg. Voorlopig zijn we nog niet uitgelezen.

We hebben ook al gezien dat er in de andere afleveringen ook erg interessante onderwerpen aan bod komen. Dit wordt vast een abonnement ...

En Vincents Duits? Daar hoeven we ons voorlopig geen zorgen over te maken. Dat gaat nu weer helemaal vanzelf. Hij wil zó graag weten wat er allemaal in de GEO staat, dat hij intensief met mij meeleest als ik voor hem aan het vertalen ben.

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's