Engels

Vincent kende al wat Engels van onze vakantie in Engeland toen hij 5 jaar was. Toen heeft hij leren tellen in het Engels (eerst tot 10 en later tot 100 - hoe meer hoe beter, natuurlijk), wat andere kleine woordjes geleerd en tijdens die vakantie hebben we ook een paar kinderboeken gekocht, die we vervolgens nog máánden voor hem hebben mogen voorlezen/vertalen.

Een jaar of 2 geleden had Vincent het zich ineens echt in z'n hoofd gezet: hij wilde Engels leren! Allereerst is hij uitbundig bezig geweest met de CD-rom Let's go surfing, waarmee hij een mooie basiswoordenschat heeft opgebouwd. En ongeveer een jaar geleden (toen we echt begonnen met thuisonderwijs) hebben we het Engels weer opgepakt. Vincent bleek het toen vooral erg leuk te vinden om korte, grappige teksten te lezen, zoals deze:

Ook Engelse moppen, Garfield en andere stripjes vielen in de smaak. En waar hij ook erg van genoten heeft, was een boekje van de serie What's Michael. Korte stripverhalen over de kat Michael. Een aanrader voor iedereen die van katten houdt, want het is zó herkenbaar en humoristisch! En Michael lijkt ècht op Kartus ... (Vincents kat) Inmiddels hebben we het tweede What's Michael-boekje ook al in huis.

Onlangs hebben we weer wat nieuws opgepakt: Engelstalige televisieprogramma's kijken. We hebben al verschillende afleveringen van de Muppet Show bekeken en weer bekeken en weer bekeken ... Elke keer leg ik weer een paar woorden en grapjes uit en zo krijgt Vincent langzamerhand heel wat mee van wat er gezegd wordt. Fawlty Towers valt trouwens ook erg in de smaak, maar oei, John Cleese kan wel snel en veel praten!

Op deze manier heeft Vincent al zoveel Engels geleerd! Hij speelt zonder problemen computerspelletjes in het Engels (hij hoeft maar af en toe een woord te vragen). En als we informatie halen uit Engelse boeken of van Engelse websites hoef ik dat lang niet meer allemaal voor hem te vertalen.

Het is ook mooi om te zien hoe Vincent spelenderwijs gevoel krijgt voor de Engelse grammatica. Ik wijs regelmatig op overeenkomsten en verschillen tussen Engelse en Nederlandse zinsconstructies, maar eigenlijk vindt hij heel veel Engelse constructies al zó logisch!

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's