geschiedenis

Hoewel we vrijwel dagelijks dingen doen die met geschiedenis te maken hebben, vind ik het lastig om hier iets over te vertellen. Of misschien wel omdát we er zo dagelijks mee bezig zijn. Bijna elk onderwerp wat aan bod komt heeft wel iets van geschiedenis in zich: krantenartikelen waarover we praten (wat zijn de achtergronden?), dingen die we doen of meemaken (hoe deden ze dat vroeger?), enz.

Bezig zijn met geschiedenis is bij ons dus in elk geval veel praten over allerlei onderwerpen. Naar aanleiding van bijvoorbeeld een krantenartikel, een televisieprogramma, een artikel in het Historisch Nieuwsblad of iets wat we zelf hebben meegemaakt.

Soms is het ook meer gericht op een groter historisch onderwerp. Zo hebben we een tijdje terug de Romeinse en de middeleeuwse cultuur met elkaar vergeleken. Een duidelijk verschil vonden we dat in de Romeinse cultuur allerlei dingen heel strak gestructureerd zijn: veel symmetrie in de bouw, een groot gebied met min of meer dezelfde regels, enz. Terwijl bijvoorbeeld een stad of dorp in de Middeleeuwen er meer uitzag alsof de huizen willekeurig neergezet waren. Dit verschil was voor Vincent erg opvallend toen ik afbeeldingen liet zien van Romeinse en Middeleeuwse steden. We hebben ook zelf van LEGO een plattegrond van een Romeins huis gemaakt (ook heel recht en symmetrisch):

Dit huis hebben we gemaakt van LEGO. Het voorbeeld wat we hiervoor hebben gebruikt kun je zien op de site Histopia.

Een onderwerp wat vaak weer terugkomt in de gesprekken met Vincent is dictators. Ik merk dat hij probeert te begrijpen hoe het kan dat iemand een dictator wil zijn en hoe het kan dat andere mensen zo iemand volgen. Hij legde jaren geleden al spontaan de link tussen Hitler en bepaalde personages uit boeken zoals de Smurfführer (de term Führer voor Hitler kende hij toen nog niet eens) en Voldemort (uit Harry Potter). We hebben gelezen over Hitlers jeugd, gepraat over Napoleon en vergelijkingen gemaakt met dingen die we om ons heen meemaken, of die we in het nieuws zien.

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's