klein, kleiner, kleinst

Kinderen hebben vaak grote belangstelling voor extremen: ze willen weten wat het grootste getal is, wie de grootste pop heeft enz. Vincent heeft dit ook, maar wil soms juist graag alles weten over het kleinste: de kleinste levende wezens (we weten inmiddels al heel wat over bacterieën enzo) en ook de kleinste deeltjes.

Zo wilde Vincent ook alles weten over moleculen: hoe 'gedragen' ze zich, hoe zitten ze in elkaar. Hij heeft al heel wat molecuulmodellen van Internet en uit het Binasboekje nagebouwd met wattenbolletjes en cocktailprikkers. En we hebben boeken van de bibliotheek geleend van de serie De Elementen. Zo heeft Vincent inmiddels een aardig beeld van chemische bindingen, en kent hij de (on)mogelijkheden van diverse verbindingen.

model van ethanol (alcohol)

En zo kwam hij gaandeweg bij de atomen. Hij heeft een spelletje gespeeld op Internet waarbij je een koolstofatoom kon bouwen. Alleen moest je dan wel uitkijken dat het niet al te radioactief werd, want dan viel het atoom uitelkaar en kon je weer opnieuw beginnen! Vincent had hierdoor zó de smaak te pakken dat hij met het periodiek systeem en andere tabellen uit het binasboekje aan het werk is gegaan en met verschillende kleuren linzen atomen heeft nagebouwd.

een atoommodel van zuurstof, maar dan wel een zeer instabiele variant (halveringstijd 26,8 seconden)
in het midden de kern: de oranje linzen zijn de protonen, de grote groene linzen de neutronen
daaromheen de elektronen: in de binnenste schil 2 elektronen, de volgende schil is met 6 elektronen niet helemaal gevuld (kunnen er maximaal 8 zijn)

Maar ... ook de protonen en neutronen bleken weer opgebouwd uit deeltjes: de quarks. En er bleken zelfs nog veel meer van deze kleine deeltjes te zijn, met fraaie namen als bosonen en fermionen. We hebben twee mooie overzichten hiervan gevonden, die hangen hier nu aan de muur:

Hier kijken we af en toe op. Bijvoorbeeld als we aan het lezen zijn in het boek 'De eerste 3 minuten', over het begin van het heelal. Maar het blijft ingewikkeld ...

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's