Mens-erger-je-3-dubbel

 

We spelen vaak spelletjes. En meestal is dan een tijdje een bepaald spel favoriet. Een jaar geleden speelden we vaak mens-erger-je-niet en dan wilde Vincent dat steeds met een speciale dobbelsteen spelen. (hij heeft dobbelstenen met 4, 8, 10, 12 en 20 kanten) Ik was daar zelf niet zo blij mee, want meestal vond ik het spel er niet echt leuker van worden ...

Toen wilde Vincent op een keer weer mens-erger-je-niet spelen en we kwamen er niet helemaal uit hoe we dat zouden doen, en ik riep uit (een beetje geërgerd, terwijl ik 3 dobbelstenen in de spelletjesdoos zag liggen): 'Ach, waarom spelen we het niet gewoon met 3 dobbelstenen!' ... 'OK !', was Vincents reactie, en toen hebben we van het ene op het andere moment een nieuwe mens-erger-je-niet-spel bedacht wat nu al een jaar lang onze grote favoriet is. Voor wie dit leuke spel ook eens wil spelen, volgt hier de beschrijving:

benodigdheden:

Vóór je begint, zet je de pionnen net zo op als voor gewone mens-erger-je-niet. Dan gooit iedereen een keer met de 3 dobbelstenen. Wie het hoogste gooit mag beginnen.

De bedoeling is, net als met gewone mens-erger-je-niet, om al je pionnen in je huisje te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, mag je per beurt het volgende doen:

Om in je huisje te komen gelden de volgende regels (zie voorbeeld 7):

Tip: je mag jezelf eraf slaan - soms kan dat handig zijn ...

Dit lijkt allemaal misschien een beetje ingewikkeld, maar als je eenmaal het systeem doorhebt is het eigenlijk heel simpel. En het leuke van dit spel is dat het veel levendiger is dan het gewone mens-erger-je-niet. Soms kom je in 1 beurt het halve bord rond, of je slaat in 1 beurt 3 andere pionnen eraf -- de ene beurt heb je 4 pionnen rondlopen, de volgende beurt ben je er ineens 3 kwijt ...
Ook leuk is het puzzelen met de worpen om de meest voordelige en strategische manier te vinden om ze over je pionnen te verdelen. Zo is het meer een denkspel dan gewone mens-erger-je-niet.
 

Wij spelen dit spel meestal met z'n drieën. Daarvoor heb ik speciaal dit speelbord gemaakt.

Veel speelplezier!

 

P.S.: Wij hebben inmiddels ook andere speelvarianten uitgeprobeerd. En laatste tijd spelen we het af en toe om te verliezen in plaats van winnen. Dan gaat het er dus om dat je de pionnen als laatste in je huisje krijgt. Dit spel is nog wat ingewikkelder, de strategie is wat minder eenduidig en het duurt ongeveer 1,5 keer zo lang als de variant waarbij je moet winnen - ook zeker de moeite waard!

 

overzicht verhalen over ons thuisonderwijs

start thuisonderwijspagina's