spelen met vormen

 

meetkundige modellen zelf bouwen

Als je het leuk vindt om zelf ruimtelijke modellen te maken zoals kubussen, stervormen enz., kijk dan eens op Paper Models of Polyhedra. Hier kun je voorbeelden downloaden en printen van allerlei veelvlakken en andere mooie wiskundige figuren. Op de site Polyeder aus Flechtstreifen vind je ook voorbeelden van dit soort figuren, maar dan zijn ze allemaal opgebouwd uit papierstroken. Leuk om in elkaar te zetten, al is het soms een heel gepuzzel!

 

flexagons

Een heel bijzonder soort vormen zijn flexagons. Dit zijn platte figuren, van opgevouwen stroken papier. Ze zitten zodanig inelkaar dat datgene wat binnenin opgevouwen zit naar buiten gevouwen kan worden, al is dat niet altijd zo simpel! Een beetje lastig om uit te leggen. Het beste kun je zelf gaan kijken wat het is op een van deze sites: Mathematische Basteleien (ook in het Engels) of Mathematrix. Of nog beter: gewoon zelf eentje maken. Maar pas op: het kan verslavend zijn!

 

Escher en tegelpatronen

Ook in het werk van Escher zit veel 'spelen met vormen'. Zoals in de tegelpatronen, waarover je meer uitleg vindt op Mathacademy. Op deze site ook uitleg over ander werk van Escher. Op de site Escher and the Droste effect wordt het spelen met vormen nog verder doorgevoerd: hier kun je De Schilderijententoonstelling van Escher in allerlei varianten (steeds verschillend perspectief) in animaties bekijken.

 

 

overzicht links spelen, puzzelen, allerlei denkwerk

overzicht Leuke & Leerzame Links