gehoord/gezien/gelezen over (thuis)onderwijs

wat me opvalt in krant, politiek, op internet, in het dagelijks leven ...

 

 

Jachtseizoen geopend - spijbelaars opgepast :-(

4 september 2008

Vandaag kreeg ik een tip van een andere thuisonderwijsmoeder over een item op EénVandaag:

Spijbelende jongeren niet meer veilig
Het ministerie van Onderwijs zal vanaf vier september een week lang onder de naam ‘Doorzettuh' actie voeren tegen schooluitval. Sinds dit jaar zijn jongeren tot hun achttiende leerplichtig, tenzij zij een vwo, havo, of mbo-2 diploma hebben. Dit moet natuurlijk wel gecontroleerd worden. EénVandaag maakt met twee ambtenaren jacht op jongeren die thuis zitten.

 

Om mijn zorgen over dit onderwerp te uiten, heb ik het volgende berichtje gestuurd naar de redactie van EénVandaag:

Geachte redactie,

Op uw website las ik dat u vandaag met twee ambtenaren jacht maakt op thuiszittende jongeren.

Ik schrok toen ik dat las, vooral omdat het erop lijkt dat u kritiekloos de lijn van het ministerie volgt.

Tegelijk hoop ik dat u tijdens uw 'jacht' ook aandacht heeft voor de problematiek die eronder zit. Er zijn de nodige kinderen voor wie het huidige onderwijs totaal niet in hun behoefte voorziet, waar ze zich onmogelijk goed kunnen ontwikkelen. In plaats van die problemen op te lossen, probeert de staat die problemen te maskeren door jongeren desnoods met geweld naar school te slepen.
Een manier van doen die een totalitair regiem niet zou misstaan.

Wat ook interessant is om in gedachten te houden: de leerplicht en dus ook het spijbelen is in het strafrecht geregeld. Met als gevolg dat spijbelen gezien wordt als een criminele daad en dus meetelt in de cijfers van jeugdcriminaliteit. En dan maakt het niet uit wat je doet als je aan het spijbelen bent, ook als je thuis een boek zit te lezen oid, dan ben je strafbaar. In mijn ogen is dit absurd, aangezien bij mijn weten verder alleen gedrag strafbaar wordt gesteld waar anderen op een of andere manier hinder van ondervinden (diefstal, moord, fraude, enz).
En dan te bedenken dat de leerplicht is ingevoerd om uitvoering te geven aan het recht op onderwijs. (wat toch echt iets anders is dan kinderen/jongeren desnoods tegen heug en meug dwingen tot iets waar ze in sommige gevallen zelfs diep ongelukkig van worden)

Vriendelijke groet,
Els Takens

 


 

Postbus 51 over thuisonderwijs

22 augustus 2008

Ik was op google iets aan het zoeken over thuisonderwijs en toen verscheen tussen de advertenties aan de rechterkant ineens deze tekst:

Uiteraard maakte dit mij nogal nieuwsgierig, dus ik ben maar eens de link gevolgd om te kijken of ze bij Postbus 51 werkelijk iets over thuisonderwijs op hun website hadden staan. Maar dat viel eerst een beetje tegen ...
Wel een kopje 'Wanneer hoeft mijn kind niet naar school', maar dat ging vooral over mogelijkheden om vrij te krijgen van school voor religieuze feestdagen of vakantie buiten de schoolvakantie. En ook werd de vrijstelling vanwege psychische ongeschiktheid genoemd, maar niet de mogelijkheid van een richtingbezwaar.

Toch maar even verder op hun website gezocht of er nog iets stond wat echt over thuisonderwijs ging en dat leverde nota bene 3 pagina's op!
Eén echt over thuisonderwijs, één over onderwijs bij een tijdelijk verblijf in het buitenland en één over particulier onderwijs. Helaas zaten er hier en daar wel wat fouten in de informatie, maar ik moet zeggen dat ik wel blij verrast was dat ze op hun website aandacht besteden aan thuisonderwijs!

Over de fouten heb ik ze een mailtje gestuurd. In het automatisch antwoordberichtje wat ik hierop terugkreeg beloven ze binnen 2 werkdagen met een reactie te komen. Ik ben benieuwd ...

 

update 29 augustus 2008

Vandaag kreeg ik een berichtje terug waarin ze me hartelijk bedanken voor mijn e-mail. Ze laten weten dat ze mijn e-mail doorsturen naar de redactie die in overleg met het ministerie van OCW de inhoud mogelijk zal aanpassen.

Ik blijf benieuwd ...

 

 

start thuisonderwijspagina's